Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Γιάννη Αναπλιώτη

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Γιάννη Αναπλιώτη. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στον Γιάννη Αναπλιώτη που γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1908 και απεβίωσε το 1976. Ασχολήθηκε με την ποίηση και εν συνεχεία, με την δημοσιογραφία όπου από το 1929 άρχισε να συνεργάζεται με τις καλαματιανές εφημερίδες “Σημαία” και “Μεσσηνία”. Το 1932 γίνεται αρχισυντάκτης στην εφημερίδα “Λαϊκή Φωνή” Καλαμάτας και το 1937 έγινε αρχισυντάκτης στην εφημερίδα “Θάρρος”.

Από το 1940 και ύστερα συνεργάσθηκε με πολλές αθηναϊκές εφημερίδες ως ανταποκριτής τους στη Μεσσηνία, όπως με την “Καθημερινή”, τον “Ελεύθερο Λόγο”, το “Εμπρός”, την “Ελληνική Ημέρα”, το “Βήμα”, τα “Νέα”, την “Πρωία”, το “Έθνος” και άλλες, καθώς και με το Αγγλικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρώϋτερ”. Δικά του έργα που έχουν ανέβει στην θεατρική σκηνή είναι τα “Μοιραίοι το 1936 και το 1939 η “Κρίσιμη Στιγμή”, τα οποία σημείωσαν μεγάλη επιτυχία.

Το 1958 εξέδωσε το λογοτεχνικό βιβλίο “Στα χρόνια της Κουγκέστας: Η Καλαμάτα στη Φραγκοκρατία”, επίσης είχε μεγάλη συγγραφή έργων με θέμα (Ιστορικά, λαογραφικά, αρχαιολογία). Ακόμα έργο του είναι “Ο αληθινός Ζορμπάς και ο Νίκος Καζαντζάκης”.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό