Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Δαμηλάτη. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου.

Αφιερωμένη στο οικογενειακό δένδρο των Δαμηλάτη.

1ος: Ο Δημήτριος Δαμηλάτης που γεννήθηκε το 1850 στο Λαδά και απεβίωσε το 1914 στην Καλαμάτα. Στην πόλη της Καλαμάτας εγκαταστάθηκε το 1870 και ασχολήθηκε με τα καπνά.

Το 1875 πρώτος άνοιξε το δικό του εργαστήριο καπνού που παρασκεύαζε τσιγάρα, με τη δική του επωνυμία. Ήταν από τους πρώτους που έφερε χειροκίνητες κοπτικές μηχανές καπνού, ήταν την περίοδο επί Χαρίλαου Τρικούπη.

Τη βιοτεχνία που ίδρυσε την συνέχισαν τα παιδιά του, αλλά έκλεισε στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Μία από τις πολύ γνωστές μάρκες τσιγάρων του, που είχε φανατικούς καπνιστές ήταν τα «Σέρτικα Δαμηλάτης».

2ος: Ο Ιωάννης Δαμηλάτης που γεννήθηκε το 1887 και ήταν γιός του Δημητρίου Δαμηλάτη του καπνοβιομήχανου. Ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία στην Αθήνα και ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Συμμετείχε στους Βαλκανικούς πολέμους 1912 έως 1913 και στη συνέχεια υπηρέτησε έως έφεδρος αξιωματικός μέχρι το 1915.

Όταν απελύθη εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Ελεύθερο τύπο» και επιστρατεύθηκε το 1919 και έφθασε στον βαθμό του έφεδρου, υπολοχαγού.

Πολέμησε στην Μικρά Ασία και δυστυχώς έπεσε γενναίως μαχόμενος στις 8/7/1921 στα υψώματα του Ακ Μπουνάρ επί της οδού Αγκύρας). Για την απώλεια του Ιωανν. Δαμηλάτη θρήνησε όλος ο τότε δημοσιογραφικός κόσμος. Εις την μνήμη του εκείνο τον καιρό, έγιναν πολλές εκδηλώσεις, όπως και πολλά άρθρα γράφτηκαν, για την ανδρεία του και για το ήθος του.

Δημοσιογράφος Ιωάννης Δαμηλάτης: Έπεσε γενναίως μαχόμενος…

3ος: Ιωάννης Δαμηλάτης του Γεωργίου, γεννήθηκε στην Αλαγονία το 1856. Αποφοίτησε από την Νομική σχολή. Γι αυτόν γνωρίζουμε ότι διετέλεσε βουλευτής επαρχίας Καλαμάτας και τον βλέπουμε να αναφέρεται στα πρακτικά των συνεδριάσεων της ις βουλευτικής περιόδου, την 1ην Ιουνίου 1903.

Μάλιστα διαβάζουμε στα ανωτέρω πρακτικά στην σελίδα 22, ότι καταθέτει τροπολογία επί του άρθρου 10 του νομοσχεδίου που ήταν υπό συζήτηση. Εν συνεχεία, τον βλέπουμε στο έντυπο (Επιθεώρηση Χωροφυλακής τεύχος 328) στην πενταετία 1906 – 1911 να υπηρετεί ως επιθεωρητής Χωροφυλακής και Αστυνομίας με τον βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.

Έφθασε μέχρι να γίνει αρχηγός της Χωροφυλακής. Απεβίωσε το 1932 στην Αθήνα.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με τις αποφάσεις 458/1939 και 278/1976 του Δήμου.

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό