Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Γιατράκου

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Γιατράκου. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στον Παναγιώτη Γιατράκο που γεννήθηκε 1780 στο χωριό Άρνα της επαρχίας του Μυστρά και απεβίωσε στην Αθήνα το 1851. Καταγόταν από αρχοντική οικογένεια της Μάνης. Το 1812 μυήθηκε στην Φιλική εταιρία και ήταν αυτός που κήρυξε την επανάσταση στα Βαρδουνοχώρια (είναι τα χωριά που βρίσκονται στις ανατολικές πλαγιές του Ταϋγέτου).Ο ρόλος του στην άλωση της Τριπολιτσάς ήταν σημαντικός, μετά την άλωση πήγε στο Ναύπλιο και μετά στην Κόρινθο. Ακολούθησε τον Μαυροκορδάτο στην εκστρατεία της Ηπείρου και συμμετείχε στην καταστροφή του Δράμαλη και στην μάχη στο Σόλιο της Κορινθίας νίκησε τους Τούρκους. Ήταν υποστηρικτής τουκόμματος των Πολιτικών.

Επίσης διατέλεσε φρούραρχος του Άστρους και συμμετέχει ως αρχηγός στην πολιορκία της Πάτρας, επίσης πολιόρκησε τα κάστρα της Μεθώνης και της Κορώνης.Μετά από μάχη με τον Ιμπραήμ το 1825 συνελήφθη και φυλακίσθηκε στο Νεόκαστρο. Αφέθηκε ελεύθερος κατά την ανταλλαγή των πασάδων. Αγωνίσθηκε στην νικηφόρα μάχη της Βέργας. Για τους αγώνες του και την πολιτική του δράση τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Σωτήρος.Όταν απεβίωσε, κατά την εξόδιο ακολουθία τιμητικά ακολούθησε πεζός ο βασιλιάς Όθωνας.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό