Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Μητροπέτροβα

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Μητροπέτροβα. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στην μνήμη του Μήτρου Πέτροβα, αλλά γνωστότερος ως Μητροπέτροβας. Γεννήθηκε στη Γαράντζα την σημερινή Μέλπεια της Μεσσηνίας το 1745 ή κατ’ άλλες πηγές το 1738. Την περίοδο των Ορλωφικών μαζί με τον Κωνσταντίνο Κολοκοτρώνη αγωνίσθηκαν κατά των Τουρκαλβανών της Πελοποννήσου, όπου εκεί η σχέση τους αδελφοποιήθηκε. Όταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έμεινε ορφανός, αυτός ανέλαβε την κηδεμονία του και ήταν ο πρώτος του δάσκαλος στην τέχνη του πολέμου.Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, όλοι είχαν να λένε για το πόσο δραστήριος ήταν, καθ’όλη τη διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης.

Με το δικό του στρατιωτικό σώμα συμμετείχε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας(23 Μαρτίου 1821), στο Βαλτέτσι ήταν επικεφαλής πολεμιστών από την Ανδρούσα και το Λεοντάρι και διακρίθηκε για την άμυνα που κράτησε στις επανειλημμένες επιθέσεις του Τουρκικού ιππικού. Ήταν παρών στην άλωση της Τρίπολης, στα Δερβενάκια και όπου αλλού του ζητήθηκε. Ο Κολοκοτρώνης τον σεβόταν και τακτικά του ζητούσε την γνώμη του, το προσωνύμιο του ήταν ο “Νέστωρ του Αγώνα”. Στην περίοδο του εμφυλίου 1824-1825 η κυβέρνηση Κουντουριώτη τον έκλεισε στη φυλακή, στο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία στην Ύδρα.

Τον απελευθέρωσαν μόλις ο Ιμπραήμ πάτησε στην Πελοπόννησο και αυτός ανέλαβε πρωτοβουλίες, στον πόλεμο φθοράς που εξαπέλυσε ο Κολοκοτρώνης εναντίον του Αιγύπτιου πασά. Μετά την απελευθέρωση υποστήριξε τον Ιωάννη Καποδίστρια. Κατά την περίοδο της Βαυαροκρατίας, ο Μητροπέτροβας στασίασε κατά της Αντιβασιλείας, για το λόγο ότι οι Βαυαροί καταδίκασαν σε θάνατο τον Κολοκοτρώνη και τον Πλαπούτα. Μαζί με άλλους οπλαρχηγούς τον Αύγουστο του 1834 ξεσήκωσε τη Μεσσηνία και κατέλυσε τις αρχές στην Καλαμάτα και το Νησίον (σημερινή Μεσσήνη).

Τα κυβερνητικά στρατεύματα όμως κατόρθωσαν να καταστείλουν την εξέγερση και να τον συλλάβουν, φυλακίστηκε στο Νεόκαστρο της Πύλου, αλλά μετά από δύο χρόνια αποφυλακίστηκε, με χάρη που του έδωσε ο βασιλιάς Όθων. Ο Μητροπέτροβας πέθανε πλήρης ημερών στις 12 Μαρτίου του 1838.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό