Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Μεθώνης

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Μεθώνης. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στην κωμόπολη του νομού Μεσσηνίας, που ανήκει διοικητικά στον Δήμο Πύλου-Νέστορος. Στα ομηρικά χρόνια λεγόταν Πήδασος και ήταν μία από τις επτά πόλεις που δώρισε ο Αγαμέμνονας στο Αχιλλέα για να κατευνάσει την οργή του. Επίσης ο Παυσανίας αναφέρει πως η πόλη λεγόταν και Μοθώνη (από τη μυθική πέτρα Μόθωνα στην οποία βρισκόταν το κάστρο της πόλης). Εξαιτίας της στρατηγικής θέσης που βρισκόταν, έγινε το μήλο της Έριδος για τους κάθε φορά δυνατούς των εποχών που προσπάθησαν να την κάνουν λιμάνι τους.

Εκτός από τους Αχαιούς πέρασαν ως κατακτητές οι Σπαρτιάτες, οι Θηβαίοι, οι Μακεδόνες, οι Ρωμαίοι που επί Αυτοκράτορα Τραϊανού της χάρισε την αυτονομία της. Στην περίοδο των Βυζαντινών χρόνων πόλη άκμασε τόσο πολύ όπου υπήρξε και έδρα της Επισκοπής Μεθώνης. Στην συνέχεια οι Ενετοί, που οχύρωσαν την Μεθώνη και την μετέτρεψαν σε σημαντικό εμπορικό κέντρο. Η περιοχή γνώρισε σημαντική ευημερία και αποτέλεσε σημαντικό ενδιάμεσο σταθμό μεταξύ Βενετίας και Αγίων Τόπων. Οι Τουρκοαιγύπτιοι θα είναι οι τελευταίοι κατακτητές καθώς, στις 7 Οκτωβρίου 1828, η Μεθώνη θα απελευθερωθεί από τα γαλλικά στρατεύματα της εκστρατείας του Μοριά με επικεφαλής τον στρατάρχη Μαιζών.

Η Μεθώνη έχει μία πρωτιά, ότι επί κυβερνήσεως Ιωάννη Καποδίστρια στις 4 Μαΐου 1829 θα αναρτηθεί το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο πόλης στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους. Στη Μεθώνη επίσης βρίσκεται το πρώτο αλληλοδιδακτικό σχολείο, (ήταν χώροι εκπαίδευσης όπου η εκπαίδευση των νέων γίνονταν αναμεταξύ τους αμοιβαία δηλαδή δυο παιδιά, τα πλέον προκομμένα και χρηστοήθη διορίζονται δάσκαλοι σε κάθε τάξη με την ονομασία Πρωτόσχολοι ή Ερμηνευτές όπου διδάσκουν και επιτηρούν τα υπόλοιπα) ιδρύθηκε στην νεοσύστατη Ελλάδα (τον Μάρτιο του 1830), με απόφαση του Καποδίστρια. Σήμερα η Μεθώνη είναι ένας πολύ ωραίος τουριστικός προορισμός.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό