Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Σωκράτους

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Σωκράτους. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη σε έναν από τους μεγαλύτερους φιλόσοφους όλων των εποχών, τον Σωκράτη. Πατέρας του ήταν ο Σωφρονίσκος που το επάγγελμα του ήταν λιθοξόος (μαρμαροτεχνίτης) και μητέρα του η Φαιναρέτη που ασχολείτο με την μαιευτική. Ο Αρχέλαος ήταν αυτός που του μετέδωσε το πάθος στην φιλοσοφία και αυτός πίστεψε, ότι η ενασχόληση του με την φιλοσοφία είναι θεϊκή εντολή. Ο Σωκράτης απέφευγε την εμπλοκή στην πολιτική, αλλά όποτε τον χρειάσθηκε η πολιτεία σε διάφορες εκστρατείες ήταν παρών.

Πολλοί παρακολουθούσαν τις φιλοσοφικές του έρευνες και ιδίως νέοι. Συνδιαλεγόταν σε κάθε σημείο της πόλης, με ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης και ενώ είχε μαθητές, δεν έπαιρνε χρήματα. Μία μέθοδος της διδασκαλίας του ήταν η μαιευτική δηλαδή, σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, ο Σωκράτης κατά τις συζητήσεις του, προσποιούμενος την πλήρη άγνοια για το θέμα που συζητούσε κάθε φορά, προσπαθούσε μέσα από ερωτήσεις να εκμαιεύσει την αλήθεια από τον συνομιλητή του. Άλλη μέθοδος ήταν η διαλεκτική, πρόκειται για μία μορφή διαλόγου η οποία χρησιμοποιήθηκε από τον Σωκράτη, κατά την οποία ο φιλόσοφος προσπαθούσε να οδηγήσει τον συνομιλητή του στην ανακάλυψη της βαθύτερης αλήθειας των πραγμάτων. Δυστυχώς όμως οι φιλοσοφικές σκέψεις και συζητήσεις του Σωκράτη ενόχλησαν πολλούς Αθηναίους, με αποτέλεσμα να τον σύρουν στο δικαστήριο της Ηλιαία (το κυριότερο δικαστήριο του αρχαίου αθηναϊκού κράτους) και με μία δίκη παρωδία, διατυπώθηκαν εναντίον του κατηγορίες για ασέβεια προς τους θεούς και για διαφθορά των νέων. Απόφαση που βγήκε ήταν θάνατος.

Παρ΄ όλο που του δόθηκε η ευκαιρία να αποδράσει, αυτός ως νομοταγής πολίτης και αληθινός φιλόσοφος, ήπιε το κώνειο, όπως πρόσταζε ο νόμος. (Το Μάιο του 2012, πραγματοποιήθηκε εκ νέου η δίκη του Σωκράτη από Συμβούλους του Αρείου Πάγου από γνωστούς δικηγόρους και δικαστές, χρησιμοποιώντας τους νόμους της εποχής εκείνης, και ως αποτέλεσμα ο Σωκράτης αθωώθηκε για τις κατηγορίες τις οποίες έφερε.)

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό