Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Θουκυδίδου

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Θουκυδίδου. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στον αρχαίο Έλληνα ιστορικό, γνωστός για τη συγγραφή της Ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου. Που άρχισε το 431 π.Χ. και τέλειωσε 27 χρόνια αργότερα, το 404 π.Χ.. Ήταν γεννημένος στον δήμο Αλιμούντος, τον σημερινό Άλιμο της Αττικής και πατέρας του ήταν ο Όλορος. Το 424 π.Χ. εκλέχθηκε στρατηγός και ανέλαβε τη διοίκηση επτά Αθηναϊκών πλοίων και ενώ βρίσκεται ελλιμενισμένος στη Θάσο, οι Σπαρτιάτες με αρχηγό τον Βρασίδα, κατέλαβαν την Αμφίπολη.

Όταν ο Θουκυδίδης έφτασε στην Αμφίπολη, η πόλη ήταν ήδη υπό σπαρτιατικό έλεγχο. Τα νέα για την απώλεια της Αμφίπολης προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στην Αθήνα, για τον λόγο της ξυλείας που πρόσφερε η περιοχή και επειδή βρισκόταν κοντά στα χρυσωρυχεία του Παγγαίου. Αυτό το γεγονός ήταν αιτία ο Θουκυδίδης να εξοριστεί απ’ την Αθήνα για είκοσι χρόνια.

Όσο για το μεγάλο συγγραφικό του έργο, δεν του έδωσε τίτλο. Αλλά οι αρχαίοι γραμματικοί, το διαίρεσαν σε οκτώ βιβλία: -Στο Α΄ βιβλίο, κάνει μια αναδρομή στις αρχές και στη εξέλιξη της αθηναϊκής ηγεμονίας, όπως και στις αιτίες και αφορμές που προηγήθηκαν του πολέμου. -Στο Β΄ βιβλίο ξεκινά την εξιστόρηση του πολέμου, αναφέροντας τις δύο επιδρομές των Λακεδαιμονίων στη Αττική και στον Επιτάφιο που εκφώνησε ο Περικλής για τους νεκρούς του πρώτου έτους του πολέμου. -Στο Γ΄ βιβλίο εκτίθενται οι ωμότητες των τριών επόμενων χρόνων, για την αποστασία και την τιμωρία των Μυτιληναίων. -Στο Δ΄ βιβλίο ο Θουκυδίδης αναφέρεται στην κατάληψη της Πύλου από τους Αθηναίους και τις επιχειρήσεις του Λακεδαιμονίου στρατηγού Βρασίδα στη Χαλκιδική. -Στο Ε΄ βιβλίου αναφέρεται στην επιχείρηση των Αθηναίων κατά της Μήλου. – Στα βιβλία ΣΤ΄ και Ζ΄ εξιστορεί την εκστρατεία στη Σικελία των Αθηναίων. -Τέλος, στο Η΄ βιβλίο περιλαμβάνει τα πρώτα χρόνια του Δεκελεικού πολέμου, την παρέμβαση των Περσών στις ελληνικές υποθέσεις και την αποστασία πολλών συμμάχων από τους Αθηναίους.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό