Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Παλαιολόγου

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Παλαιολόγου. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στη μνήμη της μεγάλης οικογένειας των Παλαιολόγων, επιφανέστερος όλων ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ΄-Δραγάσης Παλαιολόγος. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 8 Φεβρουαρίου του 1405. Ήταν γιός του Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγου και της Ελένης Δραγάση, και είναι το όγδοο παιδί της οικογενείας. Επειδή τη μητέρα του την υπεραγαπούσε κράτησε και το επώνυμο Δραγάσης, όταν ανέβηκε στον αυτοκρατορικό θρόνο. Παντρεύτηκε δύο φορές αλλά και οι δύο γυναίκες του απεβίωσαν, χωρίς να του χαρίσουν διάδοχο. Μετά το θάνατο του αυτοκράτορα Ιωάννη Η΄τον Οκτώβριο του 1448 το χρίσμα εδόθη στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο ΙΑ΄όπως επιθυμούσε και η μητέρα του Ελένη Δραγάτση και στις 6 Ιανουαρίου 1449 έγινε η αυτοκρατορική του στέψη στον Μυστρά, μετά από λίγες μέρες έφτασε στην Κωνσταντινούπολη ως ο νέος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Η χρονική περίοδος της βασιλείας του διήρκεσε τέσσερα χρόνια, τέσσερις μήνες και εικοσιτέσσερις ημέρες.

Από τις πρώτες ενέργειες που έκανε αναλαμβάνοντας τα ηνία της Αυτοκρατορίας ήταν να δρομολόγησει ανακωχή με τους Τούρκους και να προσεταιρισθεί τη ανθενωτική παράταξη. Επίσης ζήτησε να αυξήσουν τους φόρους στα εισαγόμενα προϊόντα από την Βενετία, αυτό δυστυχώς λειτούργησε αρνητικά καθώς έστρεψε τους Ενετούς εναντίον του και αυτοί αναζήτησαν συμμαχία στον Μωάμεθ Β΄.

Στα τέσσερα και μισό περίπου χρόνια της θητείας του ως Αυτοκράτορας, προσπάθησε να συμμαζέψει τα κακώς κείμενα όπου είχε περιπέσει η Αυτοκρατορία τόσα χρόνια, αλλά δυστυχώς τα προβλήματα ήταν τόσα πολλά όπου οι πολιτικές και οι θρησκευτικές διαμάχες αποδείχθηκαν αξεπέραστες.

Το τέλος του επήλθε στις 29 Μαΐου 1453 και είναι συνυφασμένο με το τέλος της Βασιλεύουσας και κατ’ επέκταση και με της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ο μόνος αυτόπτης μάρτυρας της Άλωσης και πολύ καλός του φίλος όπως και συνεργάτης του Γεώργιος Σφραντζής ή Φραντζής ιστορικός, μας περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του Κωνσταντίνου που μάχονταν στην πύλη του Αγίου Ρωμανού. Πολύ θρύλοι έχουν γραφεί για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο το προσωνύμιο που του έδωσε ο λαός είναι ο “Μαρμαρωμένος Βασιλιάς”, και για την Βασιλεύουσα λέει ο λαός μας «Σιώπα, κυρία Δέσποινα, μην κλαίης, μη δακρύζεις, πάλε με χρόνους, με καιρούς, πάλε δικά μας θα ‘ναι».

Επί αυτοκρατορίας Ανδρόνικου Γ΄ του Παλαιολόγου (την χρονική περίοδο 1328 μέχρι το 1341) ιδρύθηκε η επισκοπή Ανδρούσης. Για την ιστορία η προηγούμενη ονομασία της εν λόγω οδού ονομαζόταν οδός 4ης Αυγούστου.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό