Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Ασκληπιού

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Ασκληπιού. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη κατά τους αρχαίους Έλληνες στο Θεό ή κατ΄ άλλους ημίθεο ή σύμφωνα με τον Όμηρο, στον ήρωα Βασιλιά-γιατρό Ασκληπιό. Για τη γέννηση και καταγωγή του, υπάρχουν διάφοροι θρύλοι. Κατά τον Όμηρο, ο Ασκληπιός θεωρείται γιατρός και βασιλιάς της Θεσσαλίας, ακόμα αναφέρει και τους δύο γιους του, Ποδαλείριο και Μαχάονα, να ηγούνται πλοίων στην εκστρατεία κατά της Τροίας, επίσης μας λέει ότι ήταν άριστοι γνώστες της ιατρικής.

Κατά την μεσσηνιακή εκδοχή ο θεός Απόλλωνας ερωτεύτηκε την Αρσινόη (κόρη του Λεύκιππου και της Φιλοδίκης) και απέκτησαν έναν γιό τον Ασκληπιό. Η μητέρα του Αρσινόη τον παρέδωσε στην τροφό Κορωνίδα για να τον μεγαλώσει και αργότερα τον πήρε ο Απόλλωνας όπου τον μετέφερε στο Πήλιο και τον παρέδωσε στον Κένταυρο Χείρωνα να του διδάξει τη θεραπευτική τέχνη.

Ο δε Στράβων αναφέρει: ‘’Έτερος δι’ εστί Ληθαίος ποταμός ο περί Τρίκκην εφ’ ώ ο Ασκληπιός γεννηθήναι λέγεται’’ (Στράβων XIV 647).Ότι γεννήθηκε στην αρχαία Τρίκκη (σημερινά Τρίκαλα)στον Ληθαίο ποταμό. Οι απόγονοι του Ασκληπιού οι Ασκληπιάδες είχαν στην επικράτεια τους τις Θεσσαλικές πόλεις Ιθώμη, Τρίκκη και Οιχαλία.

Οι δε Μεσσήνιοι έλεγαν ότι οι πόλεις αυτές είναι οι Μεσσηνιακές, η μεν Ιθώμη να ταυτίζεται με τον ομώνυμο τειχισμένο λόφο πάνω από τη Μεσσήνη και η δε Οιχαλία να μην είναι άλλη από την παλιά Ανδανία του Πολυκάονα.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό