Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Δαγρέ

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Δαγρέ . Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στον Αθανάσιο Δαγρέ που γεννήθηκε στο χωριό Βρομόβρυση στα Αρφαρά της Μεσσηνίας. Βγήκε στο βουνό ως κλέφτης και συνεργάστηκε με τον Ζαχαρία Μπατριτσιώτη, όταν όμως ο Ζαχαρίας σκοτώθηκε, ο Αθανάσιος Δαγρές έφτιαξε το δικό του σώμα αγωνιστών με κατοίκους από το Λιοντάρι Αρκαδίας. Αργότερα όμως με τους διωγμούς που έγιναν εναντίον των κλεφτών, αναγκάστηκε να φύγει για τα Επτάνησα. Εκεί μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και με την έναρξη της επανάστασης βρίσκεται στην Πελοπόννησο.

Αγωνίστηκε στο Βαλτέτσι επικεφαλής Καλαματιανών αγωνιστών, και ενενήντα ακόμα άλλων ανδρών. Το θάρρος και το πείσμα που έδειξε στις εφόδους του Κεχαγιά Βεγή είναι απερίγραπτο, σε ομολογία του Κολοκοτρώνη, ο Δαγρές έσωσε την μάχη στο Βαλτέτσι. Δυστυχώς όμως έπεσε γενναία αγωνιζόμενος για την κατάληψη της Τρίπολης, τη στιγμή που στα χέρια του κρατούσε την σημαία.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό