Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Εθνικού Σταδίου. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στο σημερινό Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας (πρώην Εθνικό Στάδιο) βρίσκεται στην Καλαμάτα, στη νοτιοανατολική συνοικία της πόλης κοντά στην ανατολική παραλία.

Χτίστηκε το 1976 σε αδόμητο χώρο, αχρησιμοποίητο ως τότε, κοντά στην ανατολική παραλία της πόλης και ανήκει στο Δήμο Καλαμάτας. Σκοπός της ίδρυσής του ήταν η αποσυμφόρηση του Γηπέδου Μεσσηνιακού από τους ποδοσφαιρικούς αγώνες αλλά και η δημιουργία ενός σταδίου με μοντέρνες εγκαταστάσεις στίβου.

Το 1976 χτίστηκαν οι δύο κερκίδες και διαμορφώθηκαν οι διαδρομές του στίβου. Το 1983 τοποθετήθηκε ο ελαστικός τάπητας. Το 2001 μπήκαν προβολείς και το 2007 τοποθετήθηκαν πλαστικά καθίσματα στις κερκίδες μειώνοντας τη χωρητικότητά του από 5.400 σε 4.500 θεατές.

Χρησιμοποιήθηκε ως έδρα από τον Π.Σ. Καλαμάτα ως το 1994 και από το 2003 ως το 2010 καθώς και από άλλα ποδοσφαιρικά σωματεία της πόλης. Επίσης, κατά καιρούς έχει χρησιμοποιηθεί σε αγώνες εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου ανδρών, ελπίδων και νέων. Aλλά κυρίως αποτελεί την αθλητική κυψέλη της πόλης στον κλασικό αθλητισμό.

Η ίδρυσή του είχε ως αποτέλεσμα τη διοργάνωση της ετήσιας αθλητικής συνάντησης στίβου Παπαφλέσσεια, η οποία από το 1995 έγινε διεθνής και έχει καθιερωθεί ως ένα από τα καλύτερα αθλητικά μήτιγκ που διεξάγονται στην Ελλάδα.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 113/1982 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό