Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Μαιζώνος. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στον Γάλλο στρατάρχη και πολιτικό Νικόλαο – Ιωσήφ Μαιζών. Γεννήθηκε το 1771 και απεβίωσε το 1840. Το 1828 ο βασιλιάς Κάρολος Ι΄ της Γαλλίας, του ανέθεσε την ηγεσία των γαλλικών δυνάμεων της Πελοποννήσου και επιφορτίστηκε να φέρει εις πέρας, την εκστρατεία του Μοριά, που αντικειμενικός σκοπός ήταν η εκδίωξη του Ιμπραήμ από την Πελοπόννησο.

Ο Μαιζών κατ’ έφθασε στην Πελοπόννησο αποβιβαζόμενος στο Πεταλίδι με ικανή δύναμη ανδρών. Κατέλαβε αμαχητί τα φρούρια της Μεθώνης, της Πύλου και της Κορώνης. Μετά από πολιορκία κατάφερε να απελευθερώσει από τους Τούρκους τα φρούρια της Πάτρας και του Ρίου. Το 1829 ανακλήθηκε από τον βασιλιά να επιστρέψει στην Γαλλία για να του ανατεθούν νέα καθήκοντα.

Το χρονικό διάστημα που έμεινε στην Πελοπόννησο, εκτός από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που έφερε εις πέρας, μερίμνησε με τους επιτελείς του, για τις ανά στυλώσεις των Φρουρίων. Στην οργάνωση του τακτικού στρατού. Στον σχεδιασμό και αναστήλωση των πόλεων. Επίσης, βοήθησαν δείχνοντας στους Έλληνες, τον σωστό τρόπο καλλιέργειας της πατάτας κλπ.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό