Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Ηρώων. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη σε όλους εκείνους, γνωστούς και άγνωστους Έλληνες, που προέβησαν σε γενναίες πράξεις, συχνά έφθασαν μέχρι του σημείου της αυτοθυσίας. Η Ελλάδα έχει να επιδείξει τόσους γενναίους άνδρες και γυναίκες, που πολλοί απ΄ αυτούς είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένοι.

Η παρουσία αυτών των γενναίων ανθρώπων ξεκινά από τα βάθη της ιστορίας όπως: στα προϊστορικά χρόνια η εκστρατεία του Διονύσου, οι άθλοι του Ηρακλή, ο Περσέας, ο Θησέας, ο Βελλεροφόντης και τόσοι άλλοι. Στα ιστορικά χρόνια βλέπομε την αντίδραση του Κυνέγειρου στην μάχη του Μαραθώνα, τον Λεωνίδα με τους 300 στις Θερμοπύλες, τον Θεμιστοκλή στην Σαλαμίνα και πολλούς άλλους ακόμα. Την περίοδο των 400 χρόνων που η Ελλάδα ήταν κάτω από τον Οθωμανικό ζυγό, πολλοί άνδρες και γυναίκες έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία όπως: ο Θόδωρος Μπούας Γρίβας, ο Δεσπότης Λαρίσης και μετά Τρίκης (Τρικάλων) ο Διονύσιος «Σκυλόσοφος», ο Λάμπρος Κατσώνης, ο Ζαχαριάς Μπαρμπιτσιώτης, και τόσοι άλλοι.

Επίσης ακολουθούν και οι ήρωες του 1821 όπως: Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης, Μπουμπουλίνα, Μαντώ Μαυρογένους, Αθανάσιος Διάκος, Παπαφλέσσας και άλλοι πολύ. Και βεβαίως δεν ξεχνάμε και τους ήρωες του Αλβανικού έπους -1940-, αλλά και εκείνους που αγωνίστηκαν και έπεσαν στην μάχη της Κρήτης. Όπως και όλους αυτούς που αγωνίστηκαν και έχασαν την ζωή τους την περίοδο της ναζιστικής κατοχής.

Για όλους αυτούς ειπώθηκε:

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό