Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Μακεδονίας

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Μακεδονίας. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελληνικής Μακεδονίας που απαρτίζεται από τους κάτωθι νομούς: Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης, Γρεβενών και την αυτοδιοικούμενη, μοναστική κοινότητα του Αγίου Όρους στην χερσόνησο του Άθω.

Ανθρώπινη παρουσία στη Μακεδονία έχουμε πολλές χιλιάδες χρόνια πριν, όπως μαρτυρεί η ανεύρεση του απολιθωμένου ανθρώπινου κρανίου στα Πετράλωνα Χαλκιδικής, που εκτιμάται ότι είναι ηλικίας 200.000 ετών και κατ’ άλλους 800.000 ετών!

Το όνομα Μακεδονία προέρχεται από το «Μακεδόνες» ή «Μακεδνοί». Οι λέξεις αυτές περιέχουν το θέμα «μακ» το οποίο σημαίνει μέγεθος και απαντάται και στα ουσιαστικά «μήκος» – «μάκος» και «μάκρος» της αρχαίας και νέας ελληνικής.

Ο Όμηρος, φαίνεται να αγνοεί τα ονόματα Μακεδονία και Μακεδόνες. Γι αυτόν οι πολεμιστές από τη χώρα που αρδεύει ο Αξιός είναι οι Παίονες και χώρα τους η Παιονία. Βέβαια για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν υπάρχει καλύτερος μάρτυρας από τον Αλέξανδρο τον Α’ 498-454πχ. Ο Μακεδόνας που απέδειξε στην Ολυμπία πως είναι Αργείος (καταγωγή από Τημενίδες) και έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 504 π.Χ. αφού οι Ελλανοδίκες έκριναν πως είναι Έλληνας. Δεν δυσκολεύτηκε να πείσει τους επικυρίαρχους ότι οι Τυμφαίοι, οι Ορέστες οι Λυγκήστες και οι Πελαγόνες ήταν Μακεδόνες και όχι οι Μολοσσοί (όπως τους θεωρούσαν) οι Ιλλυριοί.

Μεγάλες παγκόσμιες προσωπικότητες έχουν ξεπηδήσει από τα σπλάχνα της Μακεδονικής γης όπως: ο Αριστοτέλης, ο Φίλλιπος Β’, ο Μέγας Αλέξανδρος, και άλλοι πολλοί. Επίσης αρκετοί Μεσσήνιοι έχουν αγωνιστεί για την ελευθερία της Μακεδονικής γης.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό