Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Ιατροπούλου

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Ιατροπούλου . Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στον Παναγιώτη Ιατρόπουλο ή Γιατράκο, ο οποίος ήταν από την Λακωνία. Συμμετείχε ενεργά και δραστήρια σε όλη την χρονική περίοδο της Ελληνικής επανάστασης μέχρι τέλος. Είχε υπό τις οδηγίες του στρατιωτικό σώμα με το οποίο πολέμησε και ο ίδιος σε πολλές μάχες και το συντηρούσε με ιδία χρήματα. Επίσης γιάτρευε τους συμπολεμιστές του με τις όποιες ιατρικές γνώσεις που είχε, ως πρακτικός γιατρός. Θυσίασε όλη την περιουσία του στον Αγώνα. Πέθανε πάμπτωχος μετά το 1846. Η επιτροπή εκδουλεύσεων μετά το θάνατό του τον κατέταξε στην τάξη των αξιωματικών.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό