Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Κρήτης

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Κρήτης. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στο μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο νησί της Ελλάδας, το πέμπτο σε έκταση μεγαλύτερο της Μεσογείου. Γεωγραφικά χωρίζεται σε τέσσερις νομούς, Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, και Λασιθίου.

Επάνω στο νησί δημιουργήθηκε και άκμασε πριν 3000 χρόνια ο αρχαιότερος πολιτισμός της Ευρώπης, ο Μινωικός πολιτισμός, με κυριότερα κέντρα του την Κνωσό, τη Φαιστό, τη Ζάκρο κλπ. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κρήτης είναι ημιαυτόνομη και είναι εξαρτώμενη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Στην ελληνική μυθολογία διαβάζομε πολλά γεγονότα να διαδραματίζονται στην Κρήτη. Η Ρέα γεννάει τον Δια στο όρος Ίδα (Ψηλορείτης). Ο Δαίδαλος φτιάχνει τον λαβύρινθο, ο Θησέας σκοτώνει τον Μινώταυρο. Τον Τάλως που ήταν ο μυθικός φύλακας της Κρήτης, τα ταυροκαθάψια που ήταν άθλημα της μινωικής εποχής κλπ. Από την Κρήτη κατάγεται και ο φιλόσοφος Επιμενίδης που είχε πει το εξής παράδοξο “Κρήτες, πάντα ψεύτες” σε μετάφραση (όλοι οι Κρητικοί είναι ψεύτες) , αλλά και βέβαια δεν ισχύει, γιατί και ο Επιμενίδης ως Κρητικός στην καταγωγή, σίγουρα “λέει ψέματα”.
Επίσης από την Κρήτη είναι ο Βιτσέντζος Κορνάρος ο ποιητής του “Ερωτόκριτου”, ο ζωγράφος Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Ελευθέριος Βενιζέλος, ο συγγραφέας, δημοσιογράφος, φιλόσοφος Νικόλαος Καζαντζάκης, ο βραβευμένος με Νομπέλ Λογοτεχνίας Οδυσσέας Ελύτης κλπ. Αξιοσημείωτη είναι η αντίσταση των Κρητικών απέναντι στις Γερμανικές δυνάμεις στην μάχη της Κρήτης. Η οικονομία της Κρήτης βασίζεται κυρίως στη γεωργία και στον τουρισμό.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό