Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Αλκαίου

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Αλκαίου. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στον Αλκαίο Μεσσήνιο Ποιητή από τους πλέον πολιτικοποιημένους επιγραμματοποιούς της ελληνιστικής περιόδου. Έζησε γύρο στο 200 π.Χ. (Η τέχνη του επιγραμματοποιού αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στην αρχαία εποχή και ήταν ένα είδος ποίησης, που τη χαρακτήριζε η μεγάλη συντομία και περιεκτικότητα, με σκοπό να χαραχτεί πάνω σε κάποιο μνημείο). Στην Παλατινή Ανθολογία (είναι κάτι αντίστοιχο με τον όρο Ελληνική Ανθολογία), σώζονται περί τα είκοσι επιγράμματά του, τα περισσότερα είναι πολιτικού περιεχομένου.

Σε κάποια από τα πρώτα ποιήματά του εγκωμιάζει τον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλιππο τον Ε΄ (221-179 π.Χ.), όταν μεσουρανούσε. Σε μετάφραση “Η στεριά και η θάλασσα υποτάχθηκαν στο σκήπτρο του Φιλίππου και τώρα μόνο η οδός που οδηγεί στον Όλυμπο του απομένει”. Αργότερα όμωςστράφηκε εναντίoν του Μακεδόνα βασιλιά, γιατί με τις άστοχες ενέργειες του, διευκόλυνε τη ρωμαϊκή επέκταση στην Ελλάδα. Έτσι βλέπουμε στη συνέχεια την αλλαγή στην επιγραμματοποιία του και να εγκωμιάζει τα σπαρτιατικά ιδανικά και τον ηρωισμό τους στη μάχη και το θάνατο. Το τέλος του προήλθε από δηλητηρίαση.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό