Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Ακρίτα

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Ακρίτα. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Σύμφωνα με το σχέδιο πόλης της Καλαμάτας για πολλά χρόνια η συγκεκριμένη οδός ήταν ή ανατολική άκρη του πολεοδομικού ιστού της πόλης. Για αυτό ονομάσθηκε Ακρίτα (λόγω της άκρης – σύνορα-). Στα χρόνια του Βυζαντίου, Ακρίτες αποκαλούνταν οι φύλακες των συνόρων, που την εποχή εκείνη τα ονόμαζαν «άκρες». Στους ακρίτες δωρίζονταν κτήματα για να τα καλλιεργούν και έτσι απαλλάσσονταν από τους φόρους, με τη μόνη υποχρέωση να φυλάσσουν τα σύνορα από τις επιδρομές των βαρβάρων.Ήταν δηλαδή ένα είδος μόνιμων μισθοφόρων φρουρών και στρατιωτών. Σε πολλά δημοτικά τραγούδια αναφέρεται η δράση και τα ηρωικά κατορθώματα τους.

Μερικοί από αυτούς είναι ο Διγενής, ο Ανδρόνικος, ο Βάρδας Φωκάς, και άλλοι. Όσο δε για το ανάγλυφο του εν λόγω δρόμου μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1990, σχεδόν σε όλο το μήκος της ανατολικής πλευράς ήταν όλο ποτιστικά κτήματα, (περιβόλια τα έλεγαν οι παλιοί Καλαματιανοί). Μάλιστα την περίοδο της Άνοιξης κατά την διάρκεια της ανθοφορίας οι μυρωδιές από τις πορτοκαλιές και τις λεμονιές ήταν μεθυστική. Μία επισήμανση πολλοί Καλαματιανοί είτε από άγνοια, είτε λόγω κεκτημένης ταχύτητας του λόγου, την συγκεκριμένη οδό την αναφέρουν Ακρίτας, είναι λάθος. Το σωστό είναι στην οδό Ακρίτα.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό