Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Χρυσάνθου Παγώνη. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στη μνήμη του εθνομάρτυρα Χρύσανθου Παγώνη που γεννήθηκε στην Μαντίνεια Αβίας το 1769. Αφού έλαβε την στοιχειώδη εκπαίδευση πρώτα από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του προδρόμου, επονομαζόμενο «Μελέ» στην Αλαγονία, μετά συνέχισε τις σπουδές του στη Δημητσάνα. Στη συνέχεια εισήλθε στις τάξεις του κλήρου και σε ηλικία τριάντα δύο ετών το 1801, εξελέγη και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Καλαμάτας. Το 1819 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Επίσης διετέλεσε μέλος της Γενικής Εφορείας Πελοποννήσου. Απεβίωσε στις φυλακές της Τρίπολης μαζί με άλλους πρόκριτους και Αρχιερείς της Πελοποννήσου, ως όμηροι που είχαν συλληφθεί, οι βασανισμοί και οι κακουχίες ήταν η αιτία να μαρτυρήσει στις 15 Σεπτεμβρίου 1821.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό