Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Ρήγα Φεραίου

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Ρήγα Φεραίου. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στον Έλληνα αγωνιστή και πρόδρομο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Γεννήθηκε το 1757 στο Βελεστίνο, τις αρχαίες Φερές, (εξ’ου και το παρατσούκλι Φεραίος), από εύπορη οικογένεια.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Αντώνιος Κυριαζής, και δήλωνε συγγραφέας, πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης. Τα πρώτα του γράμματα, τα διδάχθηκε από έναν ιερέα στο Βελεστίνο, κατόπιν στη Ζαγορά και εν συνεχεία στα Αμπελάκια.

Στην ηλικία των είκοσι ετών σκότωσε στο Βελεστίνο έναν Τούρκο πρόκριτο, επειδή του είχε συμπεριφερθεί δεσποτικά, κατέφυγε στο Λιτόχωρο του Ολύμπου, όπου κατατάχθηκε στο σώμα των αρματολών του θείου του, Σπύρου Ζήρα. Αργότερα βρίσκεται στο Άγιο Όρος, φιλοξενούμενος του ηγουμένου της μονής Βατοπεδίου. Μετά από λίγο ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, και εκεί γνώρισε τον Πρίγκιπα Αλέξανδρο Υψηλάντη (1726-1806), μέγα διερμηνέα του Σουλτάνου και παππού του μετέπειτα αρχηγού της Φιλικής Εταιρίας, Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Στην Πόλη διεύρυνε τις σπουδές του στη Γαλλική, στην Ιταλική και τη Γερμανική γλώσσα. Στη συνέχεια, θα βρεθεί στην Μολδοβλαχία και από εκεί στη Βιέννη. Επηρεασμένος από τον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό, έγραψε επαναστατικές διακηρύξεις και την “Χάρτα” «Χάρτα του Ρήγα ή Χάρτα της Ελλάδος είναι μεγάλων διαστάσεων χάρτης που απεικονίζει τον ελλαδικό χώρο και την ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής χερσονήσου νότια του Δούναβη».

Δυστυχώς όμως, οι επαναστατικές του δραστηριότητες έγιναν αντιληπτές από την Αυστριακή αστυνομία στην Τεργέστη, με συνέπεια να συλληφθεί μαζί με τους συνεργάτες του. Μετά από φρικτά βασανιστήρια θα τους παραδώσουν στις Οθωμανικές αρχές, οι οποίοι ύστερα από συνεχή βασανιστήρια, στις 24 Ιουνίου του 1798, θα τους στραγγαλίσουν και θα τους πετάξουν στα νερά του Δούναβη στην πόλη του Βελιγραδίου.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό