Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Γεωργούλη

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Γεωργούλη. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στη μνήμη του Κωνσταντίνου Γεωργούλη που γεννήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 1894 στην Καλαμάτα και απεβίωσε στις 16 Φεβρουαρίου 1968 στην Αθήνα. Όταν τελείωσε τις σπουδές του στην Καλαμάτα εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,στο τμήμα Φιλολογίας. Συμμετείχε και στους δύο παγκόσμιους πολέμους και για τη δράση του, τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Φοίνικα και το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας. Όσο για την εκπαιδευτική του σταδιοδρομία, είναι πολύ πλούσια. Δίδαξε ως δάσκαλος στην Σέριφο, ως Σχολάρχης στη Βαρυμπόμπη Τριφυλίας, ως καθηγητής στο Γυμνάσιο Μεσσήνης, στη συνέχεια μετατέθηκε στο Α’ Γυμνάσιο Καλαμάτας και κατόπιν προήχθη σε Γυμνασιάρχη, στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε Γυμνάσιο των Σερρών, και το 1929 ως Διευθυντής στο Γ’ Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης. Το 1930, με κρατική υποτροφία, βρίσκεται στα Πανεπιστήμια του Φράιμπουργκ και του Βερολίνου, κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη φιλολογία, στη φιλοσοφία στα μαθηματικά και στα παιδαγωγικά. Το 1951 γίνεται σύμβουλος εκπαίδευσης του τότε Υπουργού Παιδείας Γεωργίου Παπανδρέου και το 1952 αναλαμβάνει τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Παιδείας.

Το ανήσυχο και οξυδερκές πνεύμα του (γνωρίζοντας τα κενά και τις αδυναμίες του εκπαιδευτικού συστήματος) ήταν που τον ανάγκασε να μεριμνήσει:
α)με διάταγμα “Περί μέτρων προς καταπολέμηση του Αναλφαβητισμού” στην Ελλάδα,
β)για πρώτη φορά εφαρμόζεται στην Ελλάδα η διδασκαλία του Επαγγελματικού Προσανατολισμού,
γ)σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας εγκαινίασε την ίδρυση των ναυτικών γυμνασίων,
δ) για την κατάρτιση του προγράμματος των Τεχνικών γυμνασίων.

Ο Γεωργούλης υπήρξε υπέρμαχος της κλασικής παιδείας και θεωρείται ο εισηγητής του πνεύματος του “Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού”. Το 1964 με κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου και με υπουργό Παιδείας τον ίδιο τον Παπανδρέου και Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου τον Παπανούτσο Ευάγγελο, καταθέτουν νομοσχέδιο αλλαγής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και τότε ο Γεωργούλης βρίσκεται ενάντιος, μάλιστα σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα καθημερινή αναφέρει “Η μεταρρύθμιση επιδιώκει δύο σκοπούς. Αφ’ ενός επιζητεί να επεκτείνει την γλωσσοπλαστικήν προπαγάνδαν εις τα σχολεία και αφ’ ετέρου επιχειρεί να διακόψει πάσαν γνήσιαν επαφήν της ελληνικής νεότητος με την ελληνοχριστιανικήν παράδοσιν”. Επίσης έχει ένα πλούσιο συγγραφικό έργο σε αρχαία κείμενα, φιλοσοφικές εργασίες, μεταφράσεις και πολλά άλλα. Για την ιστορία η προηγούμενη ονομασία της εν λόγω οδού ονομαζόταν οδός Καναδά.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 056/1969 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό