Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Πλατεία Αγωνιστών 1821. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αναφερόμαστε στην πλατεία 23ης Μαρτίου, που είναι αφιερωμένη στην μνήμη όλων εκείνων που στις 23ης Μαρτίου του ‘21 ελευθέρωσαν την Καλαμάτα από τον Τουρκικό ζυγό Αναγνωσταράς, Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Πετρόμπεης, Παπαφλέσσας, Μούρτζινος και πολύ άλλοι, αγωνίστηκαν για την ελευθερία τη δική τους και τη δική μας. Σε όλους αυτούς που φώναξαν “Ελευθερία ή Θάνατος”.

Αλλά δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν την επανάσταση του 1821 έχουν προηγηθεί (μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης έως και το 1808) εικοσιοκτώ – 28 – εξεγέρσεις σε όλη την έκταση της σημερινής επικράτειας. Δυστυχώς όμως δεν εστέφθησαν με επιτυχία είτε λόγω κακής εκτίμησης της κατάστασης, είτε λόγω κακού συντονισμού. Τιμή και σεβασμό σε όλους και όλες που έδωσαν τη ζωή τους για τα ιδεώδη της ελευθερίας.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 124/2006 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό