Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Βασιλίσσης Όλγας

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Βασιλίσσης Όλγας. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στην Δούκισσα Όλγα Κωνσταντίνοβνα της Ρωσίας, γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1851 στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και απεβίωσε στις 18 Ιουνίου 1926, στη Ρώμη. Τον Οκτωβρίου του 1867 θα παντρευτεί με τον Γεώργιο τον Α’ Βασιλιά της Ελλάδος. Ως πολιτική φυσιογνωμία ήταν απολυταρχικής νοοτροπίας και αντισυνταγματικών πεποιθήσεων.

Η νοσταλγία της για την Ρωσία ήταν να αγορασθεί μία μεγάλη έκταση στο Τατόι όπου χτίσθηκε μία έπαυλη πιστό αντίγραφο της έπαυλης του συγκροτήματος του Πέτερχοφ στην Αγία Πετρούπολη. Το 1897 διαπίστωσε ότι οι στρατιώτες δεν είχαν την ικανότητα να διαβάσουν την Βίβλο, διότι ήταν γραμμένη στην Καθαρεύουσα. Τότε ζήτησε να μεταφραστούν τα Ευαγγέλια στην Δημοτική χωρίς να έχει ζητήσει την άδεια της Ιεράς Συνόδου με αποτέλεσμα το 1901 να ξεσπάσουν τα “Ευαγγελικά”.

Αξιοσημείωτο είναι το φιλανθρωπικό της έργο. Ίδρυσε και οργάνωσε νοσοκομεία, επίσης επέβλεπε την περίθαλψη των τραυματιών. Ακόμα οργάνωσε κοινωφελή ιδρύματα και γυναικείες φυλακές. Προσέφερε από το προσωπικό της ταμείο 3000 δραχμές για την δημιουργία μιας Σχολής Νοσοκόμων. Επίσης, όταν η Όλγα μετέβαινε στη Ρωσία, γέμιζε τις αποσκευές της με ελληνικά χειροποίητα κεντήματα από όλη την Ελλάδα, τα οποία πουλούσε στους συγγενείς της, και τα χρήματα που συγκέντρωνε τα προόριζε για αγαθοεργούς σκοπούς.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό