Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Πλάτωνος

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Πλάτωνος. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο που γεννήθηκε στην Αθήνα. Πατέρας του ήταν ο Αρίστων και μητέρα του η Περικτιόνη. Το πρώτο του όνομα ήταν Αριστοκλής, αλλά αργότερα ονομάστηκε Πλάτων επειδή είχε ευρύ στέρνο και πλατύ μέτωπο. Ήταν μαθητής του Σωκράτη και έμεινε κοντά του μέχρι τον θάνατό του. Είναι γεγονός ότι η έντονη προσωπικότητα του δασκάλου του τον επηρέασε πολύ. Γύρω στο 387 π.Χ. ίδρυσε την δική του φιλοσοφική σχολή, την Ακαδημία. Σχεδόν το σύνολο των έργων του Πλάτωνα έχει διασωθεί σε αρίστη κατάσταση. Σώζονται περίπου τριάντα διάλογοι.

Μερικά από τα έργα του είναι “ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ, ΓΟΡΓΙΑΣ ή Περί ρητορικής, ΦΑΙΔΩΝ ή Περί ψυχής, ΣΥΜΠΟΣΙΟΝ ή Περί έρωτος, ΠΟΛΙΤΕΙΑ ή Περί δικαίου κλπ” Η διαλεκτική του Πλάτωνος αποσκοπούσε στην υπεύθυνη εξέταση κάποιου θέματος και στην εύρεση της αλήθειας για τα πάντα. Το κέντρο της φιλοσοφίας του ήταν η θεωρία των Ιδεών δηλαδή των γενικών πραγμάτων του κόσμου που είναι ουσίες “αυτοτελείς, απόλυτες. άυλες, αμετάβλητες και αθάνατες”. Τα έργα του Πλάτωνα βοήθησαν σημαντικά στην διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πνεύματος κατά την διαφώτιση

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό