Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Σιδηροδρομικού Σταθμού

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Σιδηροδρομικού Σταθμού. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Είναι η οδός που πρώτη έβλεπε ο επισκέπτης ερχόμενος με το τραίνο στην Καλαμάτα. Με την έναρξη της λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής στα τέλη του 1800 με αρχές του 1900 έγινε ο βασικός δρόμος (είσοδος – έξοδος) της πόλης, για πολίτες και εμπορεύματα. Με την εγκατάσταση της κτηριακής κατασκευής σαφώς και άλλαξε το ανάγλυφο της όλης περιοχής.

Η ονοματοθεσία της οδού στον μεσοπόλεμο ήταν Ελ. Βενιζένου και το 1967 ονοματοθεσία έγινε 21ης Απριλίου. Κατά την προσωπική μας εκτίμηση δικαίως μετονομάστηκε σε Σιδηροδρομικού σταθμού, καθώς για τον Καλαματιανό μόνιμο κάτοικο, αλλά ιδιαιτέρως για τον επισκέπτη, που έβγαινε από τον σιδηροδρομικό σταθμό, σαφώς έδινε ένα καλό στίγμα αναφοράς προσανατολισμού (κατεύθυνσης) για το που βρίσκεται και πώς να κινηθεί στην πόλη της Καλαμάτας.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 188/1974 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό