Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Ηπείρου

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Ηπείρου. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Ηπείρου, που απαρτίζεται από τους νομούς Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας, και Θεσπρωτίας. Στην κοιλάδα του Λούρου ποταμού οι σπηλιές μαρτυρούν ότι έχουν κατοικηθεί πριν από 50000 χρόνια, από τα ευρήματα που έχουμε ανακαλύψει.

Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα έχει καταλήξει ότι, πολύ πιο πριν από το 2.500 π.Χ. σε όλη την Ήπειρο, μιλιόταν η ελληνική γλώσσα ενιαία και αδιαίρετη. Όπως μας λέει και ο Αριστοτέλης (στα περί Μετεώρων Α΄14,21-22) στην Ήπειρο τοποθετεί <<την Ελλάδα την αρχαίαν>>. Επίσης εκεί βρίσκεται το αρχαιότερο μαντείο, του Ελλαδικού χώρου, το οποίο είναι της Δωδώνης .

Ο Ηρόδοτος αναφέρει δύο μύθους για την ίδρυση του μαντείου, ο πρώτος είναι ότι οι Φοίνικες άρπαξαν δύο γυναίκες από τη Θήβα της Αιγύπτου, και πούλησαν μία στη Λιβύη και μία στην Ελλάδα, και εκείνες ίδρυσαν τα αντίστοιχα μαντεία στο Ναό του Δία και στη Δωδώνη.

Ο άλλος, ότι από τη Θήβα της Αιγύπτου πέταξαν δυο περιστέρια: το ένα προσγειώθηκε στη Λιβύη, όπου χτίστηκε ο ναός του Άμμωνα Δία, και το δεύτερο ήρθε στη Δωδώνη, όπου ιδρύθηκε το μαντείο. Μεγάλες προσωπικότητες έχουν βγει από τα σπλάχνα της Ηπειρώτικης γης, όπως: ο Νεοπτόλεμος, η Ολυμπιάδα μητέρα του Μ. Αλέξανδρου, ο Βασιλιάς Πύρρος Α.

Ακόμη, Ηπειρώτες ήταν οι δύο από τους τρεις ιδρυτές της φιλικής εταιρίας, ο Νικόλαος Σκουφάς από το Κομπότι της Άρτας και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ από τα Γιάννενα. Ποίος μπορεί να ξεχάσει τους ηρωικούς Σουλιώτες και Σουλιώτισσες. Αλλά και τους μεγάλους Ηπειρώτες ευεργέτες του Έθνους, Αφέρωφ, Αρσάκης, Γεννάδιος, Ζάππας, αδελφοί Ζωσιμάδες, Ζώης Καπλάνης, αδελφοί Ριζάρη, αδελφοί Ζίνα κ.λ.π.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό