Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Θράκης

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Θράκης. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης, που βρίσκεται εντός των ορίων της Ελληνικής επικράτειας και απαρτίζεται από τους νομούς: Έβρου με πρωτεύουσα την Αλεξανδρούπολη, Ροδόπης με πρωτεύουσα την Κομοτηνή και Ξάνθης με πρωτεύουσα την Ξάνθη.

Τα ιστορικά όρια της αρχαίας Θράκης (δηλ. το έδαφος όπου ζούσαν οι θρακικές φυλές) συμπεριελάμβανε την σημερινή Βουλγαρία, την ευρωπαϊκή Τουρκία, τη βορειοανατολική Ελλάδα και τμήματα της ανατολικής Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Το πρώτο όνομα της Θράκης ήταν Πέρκη. Ο Όμηρος την αποκαλεί Θρήκη-Θρήιξ-Θρήξ. Λεγόταν λέει και Αρία, ίσως από το Θεό Άρη που κατοικούσε εκεί, ή λόγω καταγωγής των Θρακών εκ της Αρίας φυλής.

Κατά την μυθολογία ο τρίτος γιός του Βοριά και της Ωρείθυιας, ο Αίμος έγινε βασιλιάς της Θράκης και παντρεύεται την κόρη του θεϊκού ποταμού Στρυμόνα την Ροδόπη, με την οποία απέκτησαν έναν γιό τον Έβρο. Αλλά ήταν τόσο ξιπασμένοι, όπου αρνήθηκαν την όχι ευκαταφρόνητη γενιά τους και ισχυρίστηκαν ότι είναι παιδιά του Διά. Θύμωσε με το ψέμα ο κυρίαρχος του Ολύμπου και τους μεταμόρφωσε στα ομώνυμα βουνά, που στέκονται μέχρι σήμερα περήφανα και κολλητά το ένα στο άλλο.

Η μυθολογία είναι γεμάτη από Θράκες βασιλείς όπως οι: Διομήδης των Θρακών, Τηρέας, Λυκούργος, Φινέας, Εύμολπος, Πολυμνήστωρ, Οίαγρος (πατέρας του Ορφέα) και άλλοι. Οι Θράκες λάτρευαν τον Διόνυσο, στον οποίο πρόσφεραν θυσίες και έκαναν πολυήμερες γιορτές, τα Διονύσια μυστήρια. Σημαντικότερα από αυτά τα μυστήρια ήταν τα Καβείρια.

Οι Θράκες ήταν επιδέξιοι και άφοβοι πολεμιστές, όπως οι Αγριάνες που ήταν εξαιρετικοί ακοντιστές και αποτελούσαν (μεταξύ άλλων) την επίλεκτη μονάδα ελαφρού πεζικού του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Επίσης ο γνωστός μονομάχος, Σπάρτακος που ηγήθηκε των εξεγερθέντων σκλάβων κατά των Ρωμαίων, καταγόταν από τη Θράκη.

Ακόμα η Θράκη ανέδειξε κατά την αρχαιότητα και πολλές προσωπικότητες των Γραμμάτων και επιστημών: ο Αίσωπος καταγόταν από τη Μεσημβρία, ο Δημόκριτος γεννήθηκε στα Άβδηρα, ο Λεύκιππος από τα Άβδηρα, ο Αρίσταρχος γεννήθηκε στη Σαμοθράκη, ο Θουκυδίδης υιός του Ολόρου, πλουσίου Θρακιώτη κτηματία. Θράκες ήταν ο Φωκάς Βυζαντινός αυτοκράτορας, η δυναστεία των Κομνηνών οικογένεια Βυζαντινών αυτοκρατόρων, ο Άγιος Νεκτάριος κατά κόσμο Αναστάσιος Κεφάλας, γεννημένος στη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης, ο Γεώργιος Βιζυηνός Έλληνας πεζογράφος, ποιητής και λόγιος, γεννημένος στη Βιζύη (ή Βιζώ) της Ανατολικής Θράκης, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή Έλληνας μαθηματικός με καταγωγή από τη Βύσσα Έβρου, ο Ευγένιος Ευγενίδης Έλληνας εφοπλιστής γεννημένος στο Διδυμότειχο, η Σοφία Βέμπο Ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός, γεννημένη στην Καλλίπολη και τόσοι άλλοι.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό