Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Κολοκοτρώνη

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Κολοκοτρώνη. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Γεννήθηκε το 1770 κάτω από ένα δέντρο στο βουνό Ραμοβούνι της Μεσσηνίας και απεβίωσε το 1843 στην Αθήνα. Το επώνυμο της οικογένειάς του αρχικά ήταν Τσεργίνης. Το Κολοκοτρώνης προέρχεται από παρατσούκλι καθώς ο παππούς του, Γιάννης Μπότσικας, υιοθέτησε το «Κολοκοτρώνης» ως οικογενειακό όνομα, αυτός που έχει (“πέτρινους” γλουτούς).

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης από την εφηβεία αναγκάστηκε να βγει στα βουνά, γρήγορα η φήμη του απλώθηκε σε όλη την Πελοπόννησο και οι Τούρκοι λυσσαλέα απαιτούν την εξόντωση του Κατάφερε να φύγει και έγινε κουρσάρος μετά εντάχτηκε στο ρωσικό ναυτικό όπου συμμετείχε στις ναυτικές επιχειρήσεις του ρωσικού στόλου κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο. Αργότερα κατατάχθηκε στον αγγλικό στρατό κι έφθασε μέχρι το βαθμό του ταγματάρχη. Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και στις αρχές του 1821 αποβιβάστηκε στη Μάνη για να λάβει μέρος στον επικείμενο αγώνα.

Συμμετείχε και πρωταγωνίστησε σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις του Αγώνα, στην Καλαμάτα, στο Βαλτέτσι, στην Τριπολιτσά, στα Δερβενάκια κλπ. Ως το τέλος της Επανάστασης, ο Κολοκοτρώνης συνέχισε να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στα στρατιωτικά και πολιτικά πράγματα της εποχής. Την περίοδο της Αντιβασιλείας οι διαφωνίες, του τον οδήγησαν στην φυλακή της Ακροναυπλίας στο Ναύπλιο, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Έλαβε χάρη μετά την ενηλικίωση του Όθωνα το 1835, όπου και ονομάστηκε στρατηγός και έλαβε το αξίωμα του «Συμβούλου της Επικρατείας». Σημείο αναφοράς προς όλους μας είναι η ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στη Πνύκα προς τους νέους του Α΄ Γυμνασίου της Αθήνας. Ο Κολοκοτρώνης πέθανε στις 4 Φεβρουαρίου 1843 το πρωί, από εγκεφαλικό επεισόδιο, έχοντας επιστρέψει από γλέντι στα βασιλικά ανάκτορα.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό