Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Μαυρομιχάλη

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Μαυρομιχάλη. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη εις ανάμνηση στην οικογένεια των Μαυρομιχαλαίων, όπου έδωσαν πολλά για το Ελληνικό έθνος και πριν του 1821 αλλά και κατά την διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης, όπως και στα μετέπειτα χρόνια. Επιφανέστερος όλων ήταν ο Πέτρος Μαυρομιχάλης (Πετρόμπεης) που γεννήθηκε στην Αρεόπολη (Τσίμοβα), το 1765 και απεβίωσε στις 17 Ιανουαρίου 1848 στην Αθήνα. Το 1814 διορίζεται από την Υψηλή Πύλη με τον τίτλο του Μπέη της Μάνης. Το 1818 τον μύησαν στη φιλική Εταιρεία. Στις 17 Μαρτίου του 1821 μετά από δοξολογία στο ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών υψώνει το λάβαρο του Αγώνα στην Αρεόπολη.

Στις 23 Μαρτίου 1821 μαζί με άλλους οπλαρχηγούς ελευθερώνει την Καλαμάτα και διορίζεται Αρχιστράτηγος των όπλων και πρόεδρος της Μεσσηνιακής Γερουσίας. Λίγους μήνες αργότερα στη Συνέλευση των Καλτεζών εκλέγεται πρόεδρος της Πελοποννησιακής Γερουσίας. Μετά από κάθε εθνοσυνέλευση του έδιναν και κάποιο τίτλο. Αλλά και η στρατιωτική του δραστηριότητα ήταν μεγάλη, πήρε μέρος στην Τρίπολη, στο Αργος, στα Δερβενάκια, στο Μεσολόγγι αλλά η μεγαλύτερη συμβολή του ήταν στη μάχη της Βέργας, όταν νίκησε τον μέχρι τότε ανίκητο Ιμπραήμ και του έκοψε τον δρόμο για την Μάνη. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Μαυρομιχάλης διορίστηκε αντιπρόεδρος του νεοσύστατου Συμβουλίου της Επικρατείας και επίσης γερουσιαστής. Τέλος, τιμήθηκε με το βαθμό του Αντιστράτηγου.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό