Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Ασίνης. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στην αρχαία Ασίνη της Μεσσηνίας, αλλά ας πάρουμε τα γεγονότα με την σειρά. Οι Δρύοπες (αυτοί που ζουν στα δάση) έφτασαν στον Ελλαδικό χώρο γύρω στο 3000 π.χ. κι έστησαν καταυλισμούς, στην κοιλάδα του Σπερχειού ποταμού. Στα 1600 π.χ. κατέβηκαν νοτιότερα στην Αργολίδα και κοντά στην άκρη της παραλίας του Τολό, έκτισαν την πόλη της Ασίνης.

Στην Ιλιάδα ο όμηρος, της αφιερώνει μόνο δύο λέξεις “Ασίνην τε” δηλαδή και την Ασίνη,την συμπεριλαμβάνει στις δηλωθείσες πόλεις που ήταν κάτω από την διοίκηση του βασιλιά του Άργους Διομήδη. Στα 740 π.Χ. ξέσπασε πόλεμος στην Αργολίδα, μεταξύ των Λακεδαιμόνιων και των Αργείων. Οι κάτοικοι της Ασίνης ήταν σύμμαχοι των Σπαρτιατών και μάχονταν εναντίον των γειτόνων τους Αργείων. Όταν οι Σπαρτιάτες σταμάτησαν τις εχθροπραξίες, και επέστρεψαν στην Σπάρτη, οι Αργείοι κατέστρεψαν για αντίποινα ολοσχερώς την Ασίνη. Οι Ασίνιοι που απέμειναν επιβιβάστηκαν στα πλοία και εγκατέλειψαν οριστικά την πόλη τους.

Σε αυτή την δύσκολη περίσταση, οι Ασίνιοι ζήτησαν τη βοήθεια των συμμάχων τους και την έλαβαν, με την μορφή παραχώρησης γης, για να ιδρύσουν καινούργια πόλη. Η έκταση γης που τους παραχωρήθηκε από τους Σπαρτιάτες για να φτιάξουν την νέα Ασίνη, ήταν στην Μεσσηνία, περίπου στο ύψος της σημερινής Κορώνης. Και μάλιστα κατά τους Στράβωνα και Παυσανία ο κόλπος λεγόταν “Ασιναίος κόλπος” .

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό