Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Πολυχάρους

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Πολυχάρους. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στη μνήμη του αρχαίου αθλητή Πολυχάρη από τη Μεσσήνη. Τον 8ο αιώνα π.Χ. έλαβε μέρος στην τέταρτη Ολυμπιάδα το 764 π.Χ. και νίκησε στο αγώνισμα του σταδίου. Το μήκος του σταδίου της Ολυμπίας μεταξύ των δύο βαλβίδων είναι 192,28 μέτρα. Κατά τον περιηγητή Παυσανία, ο Πολυχάρης εμπλέκεται σε μία από τις αιτίες έναρξης του Α’ Μεσσηνιακού Πολέμου.

Όταν ο Σπαρτιάτης Εύαιφνος έκλεψε την περιουσία του Πολυχάρη και δολοφόνησε τον γιό του, τότε οι Μεσσήνιοι ζήτησαν από τις αρχές της Σπάρτης, να τιμωρήσουν τον υπαίτιο και αυτοί αρνήθηκαν. Τότε ο Πολυχάρης από μόνος του αποφάσισε να δολοφονεί όσους Σπαρτιάτες βρίσκει, για να πάρει την εκδίκηση του. Οι Σπαρτιάτες απαίτησαν να τους παραδώσουν τον Πολυχάρη για να τιμωρηθεί, αλλά οι Μεσσήνιοι αρνήθηκαν με το σκεπτικό ότι θα ήταν απάνθρωπο ο Πολυχάρης να τιμωρηθεί μπροστά στον δολοφόνο του γιού του τον Εύαιφνο. Έτσι το παραπάνω γεγονό έγινε ακόμα μια αιτία για να επισπευτεί η πυροδότηση του πολέμου, μεταξύ Μεσσηνίων και Σπαρτιατών.

Η ονοματοθεσία ορίζετε με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό