Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Σπετσών

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Σπετσών. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στο νησί των Σπετσών που βρίσκεται στον Αργοσαρωνικό. Στην αρχαιότητα ονομάζονταν “Πιτυόνησος” και “Πιτυούσα”. Το σημερινό όνομά της κατά μία εκδοχή το πήρε από τους Ενετούς, αφού το ονόμασαν Ίζόλα ντι Σπέτζια που σημαίνει, Νησί των αρωμάτων λόγω των πολλών λουλουδιών που υπήρχαν.

Στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο Ορλωφικά (1770) υπέστησαν μεγάλη καταστροφή από τους Τούρκους, μετά όμως 5 έτη (1774-1775) αμνηστεύθηκαν από τους Τούρκους. Τότε οι κάτοικοι κατέβηκαν στην παραλία και έκτισαν την σημερινή πόλη. Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τα Σπετσιώτικα πληρώματα αποκαλούνταν “Τζαμουτζαλήδες” και ήταν λίαν περιζήτητα ακόμη και από τους Οθωμανούς στόλαρχους όπως και από τον Καρά-Αλή.

Στην επανάσταση του 1821 ο ρόλος των Σπετσιωτών ήταν πρωταγωνιστικός, ιδιαίτερα στην θάλασσα. Όπως των οικογενειών: της Μπουμπουλίνας, του Χατζηγιάννη Μέξη, του Μπόταση και άλλων.

Ένα αξιοσημείωτο γεγονός είναι, ότι κατά την διάρκεια της Ναυμαχίας των Σπετσών, ή αλλιώς Ναυμαχίας του Ναυπλίου, που έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου 1822, μεταξύ Ελληνικού και Τουρκικού στόλου, σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή εμφανίζεται ο Σπετσιώτης πυρπολητής Κοσμάς Μπαρμπάτσης, ο οποίος καταφέρνει να εισέλθει στο κέντρο του τουρκικού σχηματισμού.

Η ηρωική αυτή πράξη του Σπετσιώτη ναυτικού είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση του τουρκικού στόλου από τον Αργολικό κόλπο. Σε ανάμνηση αυτού του ιστορικού γεγονότος οι Σπετσιώτες έκτισαν την εκκλησία της Παναγίας της Αρμάτας στην περιοχή του φάρου των Σπετσών…

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό