Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Βασιλίσσης Σοφίας

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Βασιλίσσης Σοφίας. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στη βασίλισσα Σοφία της Ελλάδας, που γεννήθηκε ως πριγκίπισσα της Πρωσίας Σοφία Δωροθέα Αλίκη του Οίκου Χοεντσόλερν στο Πότσδαμ της Πρωσίας (στις 14 Ιουνίου 1870 και απεβίωσε στις 13 Ιανουαρίου 1932.

Η Σοφία ήταν αδελφή του Γερμανού αυτοκράτορα Γουλιέλμου του Β΄. Παντρεύτηκε στην Αθήνα στις 27 Οκτωβρίου 1889 τον τότε Πρίγκιπα και Διάδοχο της Ελλάδας Κωνσταντίνο, απέκτησαν έξι παιδιά. Το 1891 ασπάσθηκε το ορθόδοξο δόγμα. Χαρακτηριστικό της ήταν, όταν ανέλαβε τα βασιλικά της καθήκοντα, αυτό που διαπίστωσαν οι γύρω της ήταν, «η σιδηρά πειθαρχία» της αυταρχικής οικοδέσποινας.

Επίσης αξιοσημείωτο είναι το φιλανθρωπικό της έργο, ενδιαφέρθηκε για το σύστημα υγείας, την παιδεία και την επαγγελματική αποκατάσταση των γυναικών, μέσω της ενίσχυσης της χειροτεχνίας και άλλα πολλά. Απεβίωσε στη Φραγκφούρτη και το 1936, τα οστά της μεταφέρθηκαν και ενταφιάστηκαν στο βασιλικό κοιμητήριο στο Τατόι.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό