Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Καπετανάκη

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Καπετανάκη. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στη μεγάλη οικογένεια της Μεσσηνιακής Μάνης, των Καπετανάκηδων. Ο κυρίως τόπος κατοικίας τους ήταν ο πύργος που βρίσκεται στο χωριό Σωτηριάνικα, στον μικρό οικισμό της Χαραυγής, στην κορυφή ενός λόφου του Πετροβουνίου.

Οι Καπετανάκηδες έχουν να επιδείξουν μεγάλη δραστηριότητα κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1821. Συμμετείχαν στην απελευθέρωση της Καλαμάτας, στην πολιορκία της Τρίπολης, στα Δερβενάκια, στο Μανιάκι, αλλά, παρόντες ήταν και στην μάχη του Αλμυρού. Επίσης βλέπουμε να έχουν συμμετοχή και στον Μακεδονικό αγώνα με τον Παναγιώτη Καπετανάκη. Ακόμα αρκετά άτομα από το οικογενειακό δέντρο των Καπετανάκηδων ασχολήθηκαν με την πολιτική. Και να αναφέρουμε ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας της χρονικής περιόδου 1899 έως 1903 ήταν ο Πέτρος Καπετανάκης. Επί δημαρχοντίας του, το 1901 κατασκευάστηκε στο οικοδομικό τετράγωνο όπου βρίσκεται σήμερα το Δημοτικό Θέατρο, εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού με την επωνυμία «Ελληνική Ηλεκτρική Εταιρία» και ηλεκτροφωτίστηκε για πρώτη φορά η Καλαμάτα.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό