Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Φιλελλήνων

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Φιλελλήνων. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη σε όλους εκείνους τους ξένους (αλλοδαπούς), που αγάπησαν τους Έλληνες και την Ελλάδα. Τους φιλέλληνες της περιόδου της ελληνικής επανάστασης μπορούμε να τους κατατάξουμε σε τρεις κατηγορίες.

1) Στους λόγιους που με την πένα τους (γραπτός λόγος) θύμιζαν στους συμπολίτες τους Ευρώπης, Αμερικής κλπ, τα δίκαια των Ελλήνων. Εμβληματικά πρόσωπα είναι ο Βίκτωρ Ουγκό, Εϋνάρδος, Μάγερ, ο φιλόσοφος Κρουγγ ο ποιητής Πέρσι Σέλλεϋ και άλλοι.
2) Στον κάθε γνωστό αλλά και άγνωστο πολίτη της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας που έβαζε το χέρι στην τσέπη και προσέφερε τον οβολό του, στους εράνους υπέρ του Ελληνικού αγώνα. Ένα χαρακτηριστικό της παγκόσμιας απήχησης είναι ο έρανος στην Καλκούτα της Ινδίας, συγκεντρώθηκαν 2.200 λίρες Αγγλίας.
3) Σε όλους εκείνους που ανιδιοτελώς, ήρθαν στην Ελλάδα και προσέφεραν για τον αγώνα, εκτός από την περιουσία τους και το πολυτιμότερο που είχαν, την ίδια την ΖΩΗ τους. Όπως περισσότεροι από 1.200 Ευρωπαίοι (Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί, Πολωνοί, Ελβετοί, Άγγλοι) Αμερικανοί και άλλοι συμμετείχαν ενεργά στον ένοπλο αγώνα, παίρνοντας μέρος σε μάχες εναντίον των Τούρκων. Εμείς οι Έλληνες τους ευγνωμονούμε, από τα βάθη της καρδιά μας και τους λέμε ένα μεγάλο, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό