Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Σφακτηρίας

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό… Σφακτηρίας. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στη μικρή μακρόστενη βραχονησίδα Σφακτηρία που λειτουργεί ως κυματοθραύστης μπροστά από το λιμάνι της Πύλου. Έχει έκταση 3,2 km. Για το πώς εδόθη το όνομα στην βραχονησίδα υπάρχουν δύο εκδοχές:

Πρώτη εκδοχή: Το πήρε πιθανόν από την λέξη “σφάζω” που σήμαινε και θυσιάζω, επειδή εκεί πραγματοποιούσαν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου θυσίες ζώων προς τιμήν του θεού Ποσειδώνα. Δεύτερη εκδοχή: Κατά την περίοδο του Πελοποννησιακού πολέμου, επάνω στην βραχονησίδα διεξήχθη μάχη μεταξύ Αθηναίων και Μεσσηνίων, εναντίον των Σπαρτιατών. Ηττήθηκαν οι Σπαρτιάτες και οι απώλειες τους ήταν τέτοιες που παρομοιάστηκαν ως σφαγή.

Κατά την περίοδο της Ελληνικής επανάστασης το 1825 προσπαθώντας να αποκρούσουν τις δυνάμεις του Ιμπραήμ επάνω στη βραχονησίδα, σκοτώθηκαν περίπου 350 Έλληνες και μεταξύ αυτών, ο Αναγνωσταράς, ο Σαχτούρης, ο Σανταρόζας και πολλοί άλλοι. Επάνω στη βραχονησίδα της Σφακτηρίας έχει στηθεί αναμνηστική πυραμίδα στη μνήμη των ηρώων που έπεσαν στη μάχη.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό