Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Κωνσταντίνου Κουτουμάνου

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Κωνσταντίνου Κουτουμάνου. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στον Κωνσταντίνο Κουτουμάνο, δήμαρχο Καλαμάτας κατά τη χρονική περίοδο 1964 έως και το 1974. Γεννήθηκε το 1928 στην Καλαμάτα και σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Επί των ημερών της θητείας του ως δήμαρχος μερίμνησε και κατάφερε τη μεταφορά του δημαρχείου από την στοά Λόντου, στο νεοκλασικό κτήριο όπου στεγάζεται σήμερα, το ιστορικό δημαρχείο της πόλης.

Ένα άλλο έργο ουσίας που χρεώνεται είναι, η μελέτη και η σχεδίαση για να σκεπαστεί η κοίτη του ποταμού Νέδοντα. Επίσης μερίμνησε για το δήμο, την αγορά του χώρου όπου σήμερα στεγάζεται το δημοτικό κολυμβητήριο Καλαμάτας. Ακόμη πρωτοστάτησε και κατάφερε να αποτρέψει τη δημιουργία ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης κατά μήκος όλης της ανατολικής παραλίας της Καλαμάτας, όπου η συνέπεια θα ήταν η ρύπανση όλου του Μεσσηνιακού Κόλπου.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό