Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Χρήστου Κουμάντου

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Χρήστου Κουμάντου. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στον Χρήστο Κουμάντο, που γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1900 και απεβίωσε το 1970. Σπούδασε Ιατρική. Διετέλεσε δήμαρχος Καλαμάτας επί τρεις θητείες. Χρονικοί περίοδοι “1934-1937, 1957-1964”. Είναι ένας από τους επιτυχημένους Δημάρχους της Καλαμάτας. Μερίμνησε και κατάφερε να φτιαχτεί επί δημαρχοντίας του το 1935, το δίκτυο ύδρευσης, όπου ολοκληρώθηκε το 1937 φέρνοντας το νερό στην πόλη της Καλαμάτας. Μέχρι τότε η πόλη υδρευόταν από τα πηγάδια και οι ασθένειες μάστιζαν τους πολίτες.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό