Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Πολύβιου

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό… Πολύβιου. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στον Ιστορικό Πολύβιο (202 π.Χ. – 120 π.Χ.). Υπήρξε από τους σημαντικότερους αρχαίους Έλληνες ιστοριογράφους. Γεννήθηκε στη Μεγαλόπολη, πατέρας του ήταν ο Λυκόρτας. Έφτασε στα ανώτατα αξιώματα της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Στη Ρώμη, ως εξόριστος που βρέθηκε γνωρίστηκε με τον Σκιπίωνα και ήταν αυτός που του εισηγήθηκε να δείξει ευμένεια προς τους Κορινθίους που στασίασαν ενάντια στην Ρώμη και να μην καταστρέψει την πόλη τους. Οι Κορίνθιοι το ανταπέδωσαν αφιερώνοντας του ένα μαρμάρινο άγαλμα.

Μετά την εξορία του άρχισε να γράφει το έργο του με τίτλο «Καθολική Ιστορία». Κάποιοι μάλιστα τον θεωρούν διάδοχο του Θουκυδίδη όσον αφορά την αντικειμενικότητα και την κριτική σκέψη του. Ακόμη και κατά την περίοδο της Αναγέννησης επηρέασε τους τότε φιλοσόφους (Μακιαβέλι, Μοντεσκιέ).

Ο Πολύβιος παρότι συνέγραψε πολλά έργα, ολοκληρωμένα σώζονται μόνο -5- ενώ από τα υπόλοιπα περισώζονται αποσπάσματα. Αναφορικά, κάποια από αυτά είναι «Περί Τακτικής», οι «Ιστορίες» ενώ έχει αναφερθεί ότι το πρώτο του έργο ήταν η βιογραφία του συμπατριώτη του και μεγάλου άνδρα Φιλοποίμην. Ο Πολύβιος πέθανε το 120 π.Χ. μετά από τραυματισμό του κατά την πτώση από άλογο.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό