Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Καπετάν Κρόμπα

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό… Καπετάν Κρόμπα. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη εις στη μνήμη του Μακεδονομάχο Μαρίνου Λυμπερόπουλο ή Καπετάν Κρόμπα, ο οποίος γεννήθηκε στο Αριστοδήμειο, στην Ιθώμη Μεσσήνης το 1875. Φοιτούσε στο τέταρτο έτος της Νομικής Σχολής, όταν εκλήθη να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία.

Τελείωσε ευδόκιμα την Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών της Κέρκυρας ως Λοχίας και τοποθετήθηκε στο 7ο Σύνταγμα Πεζικού.Ύστερα από τριετή φοίτηση, τον Αύγουστο του 1904 με το βαθμό του ανθυπολοχαγού, κατατάχτηκε στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού στην Καλαμάτα.

Τον Σεπτέμβριο του 1905 βρίσκεται στη Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Φλώρινα. Μέχρι τότε η περιοχή εκείνη ήταν γεμάτη από Βούλγαρους κομιτατζήδες, μέσα σε ένα μήνα κατάφερε να καθαρίσει την περιοχή και να γίνει ο φόβος και ο τρόμος των Βουλγάρων σε όλη την περιοχή. Η δράση του έφτασε μέχρι την περιοχή του Μοναστηρίου.

Στο χωριό Πετάλινο τον κύκλωσαν οι Τούρκοι. Οι Έλληνες έπεσαν πάνω τους σαν λιοντάρια, όμως η μάχη, ήταν άνιση.Ο Καπετάν Κρόμπας έπεσε νεκρός μαζί με και τα παλικάρια του. Ήταν στις 7 Νοεμβρίου του 1905.

Σε ένδειξη τιμής προς τον ήρωα, οι πόλεις της Φλώρινας και της Καλαμάτας ονόμασαν έναν από τους κεντρικούς τους δρόμους τους με το ονομά του!

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό