Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Κεφάλα

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Κεφάλα. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στον Παναγιώτη Κεφάλα, η καταγωγή του ήταν από το Δυρράχιο Αρκαδίας. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1821 και όλοι είχαν να λένε για τα ταμπούρια του Κεφάλα. Συμμετείχε στην κατάληψη της Καλαμάτας, ήταν παρών στην Καρύταινα, αγωνίστηκε στο Βαλτέτσι και ήταν από τους πρώτους που “εισεπήδησαν το τείχος” όπως αναφέρει ο Τρικούπης. Βρέθηκε και στη μάχη στα Δερβενάκια, εναντίον του Δράμαλη και όχι μόνο, αγωνίστηκε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας και διέπρεψε. Το ηρωικό τέλος του Κεφάλα ήταν στο Μανιάκι μαζί με τον Παπαφλέσσα.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό