Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Κανάρη

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Κανάρη. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στον ήρωα Κωνσταντίνο Κανάρη, γεννήθηκε στα Ψαρά το 1793 και απεβίωσε στην Αθήνα, στις 2 Σεπτεμβρίου του 1877. Ήταν γιός του δημογέροντα Μιχαήλ Κανάριου και της Μαρώς (το γένος Μπουρέκα), το επίθετο του ήταν “Κανάριος” αλλά τελικά έγινε Κανάρης. Σε μικρή ηλικία έμεινε ορφανός και αναγκάστηκε να εργασθεί στο πλοίο του θείου του Μπουρέκα και στα είκοσι του αναλαμβάνει καπετάνιος εμπορικού πλοίου.

Όταν ξέσπασε η επανάσταση του 1821 ο Κανάρης, αυθορμήτως έσπευσε να πάρει μέρος στον πρώτο “πολεμικό στόλο” των Ψαριανών. Οι υπηρεσίες που προσέφερε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης είναι ανεκτίμητες, και ιδιαίτερα όταν πυρπόλησε την ναυαρχίδα του Τουρκικού στόλου μετά την καταστροφή της Χίου. Σκοτώνοντας τον ναύαρχο του στόλου Καρά Αλή και πολλούς ναύτες. Επίσης στις 29 Οκτωβρίου 1822, ο Κανάρης, στην Τένεδο τινάζει στον αέρα την αντιναυαρχίδα “Ρίαλα-Γεμισί” και χάνουν τη ζωή τους 800 μέλη από το πλήρωμα.

Η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας του Κανάρη ήταν τέτοια που ο Καποδίστριας στην αρχή τον διόρισε φρούραρχο της Μονεμβασιάς και μετάδιοικητή ναυτικής μοίρας.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό