Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Ζάγγλη Παναγιώτη

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Ζάγγλη Παναγιώτη. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στον αγωνιστή του 1821, Παναγιώτη Ζαγγλή έμπιστο των Μαυρομιχαλαίων. Καταγόταν από το Οίτυλο. Επικεφαλής των Μανιατών πολέμησε στην Πελοπόννησο και στην στερεά Ελλάδα. Καταδιώχτηκε πολλές φορές από τους σπαχήδες (ήταν το ιππικό του Οθωμανικού Στρατού που τους είχε παραχωρηθεί μεγάλη έκταση γης και τους δινόταν ως αξιωματούχοι που ήταν. Πήρε μέρος στον αγώνα με αρχηγό τον Ηλία Μαυρομιχάλη. Απεβίωσε το 1845.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό