Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Παπατσώνη

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Παπατσώνη. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη εις την μνήμη του Δημητρίου Παπατσώνη, γεννήθηκε το 1798 και απεβίωσε στις 24 Ιουνίου 1825. Η καταγωγή του ήταν από το Ναζήρι Μεσσηνίας (το σημερινό χωριό Εύα) και η οικογένειά του ήταν από τις σημαντικότερες της περιοχής. Με την έναρξη της επανάστασης, συμμετείχε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας, επικεφαλής στρατιωτικού σώματος που οργάνωσε και εξόπλισε ο ίδιος με δικά του χρήματα. Συμμετέχει στην κατάληψη της Κυπαρισσίας. Ήταν παρών στην καθοριστική μάχη του Βαλτετσίου.

Συμμετέχει στον αποκλεισμό και την άλωση της Τριπολιτσάς.Διετέλεσε μέλος της Πελοποννησιακής Γερουσίας και αντιπρόσωπος της επαρχίας Εμπλακίων σημερινή Θουρία. Συμμετείχε στην καταστροφή του Δράμαλη. Στις 23 Ιουνίου του 1825 έλαβε μέρος στη φονική μάχη στα Τρίκορφα δυτικά της Τρίπολης, για να εμποδίσει τις επιδρομές του Ιμπραήμ.Πολέμησε ηρωικά και όταν η μάχη ολοκληρώθηκε με ήττα των Ελλήνων, ο Δημήτριος Παπατσώνης ήταν μεταξύ των νεκρών. Το πτώμα του δυστυχώς βεβηλώθηκε καιληστεύθηκε από τους Τουρκο – Αιγύπτιους.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό