Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Ταξιαρχών

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Ταξιαρχών. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στον ιερό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Η θεμελίωση του σημερινού ναού έγινε στις 4 Ιουλίου 1938. Παλαιότερα σε αυτή τη θέση υπήρχε άλλος μικρότερος ναός. Ο ναός αποπερατώθηκε επί του Μητροπολίτου Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Δασκαλάκη μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, ο οποίος κατ’ ομολογία πολλών Καλαματιανών κουβαλούσε και αυτός μαζί με τον πιστό λαό, τα υλικά για την κατασκευή του Ναού. Τα εγκαίνια (θηρανοίξια) του Ιερού Ναού πραγματοποιήθηκαν στις 13 Μαΐου 1956. Είναι ο μεγαλύτερος ενοριακός Ναός της Καλαμάτας.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό