Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Ζουμπούλη

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Ζουμπούλη. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη εις ανάμνηση στον Κωνσταντίνο Ζουμπούλη ή Ζουμπουλέας. Γεννήθηκε στον Κάμπο της Αβίας το 1854, καταγόταν από οικογένεια αγωνιστών της ελληνικής Επανάστασης. Σπούδασε Ιατρός και άσκησε το επάγγελμά του στην Καλαμάτα από το 1877, βοηθώντας ιδιαίτερα τους οικονομικά αδύνατους συμπολίτες του. Στη συνέχεια, αναχώρησε για την Γαλλία στο Παρίσι, όπου εξειδικεύτηκε στην γυναικολογία.

Όταν επέστρεψε στην Καλαμάτα, ίδρυσε ένα πολυϊατρείο, όπου η συμβολή του στον οφθαλμολογικό τομέα και ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του τραχώματος ήταν καθοριστική,(καθώς το τράχωμα είναι πάθηση των ματιών), εκείνα τα χρόνια λόγω της κακής υγιεινής, είχε εξελιχθεί σε μάστιγα για τον πληθυσμό και πολύ είχαν φθάσει έως την τύφλωση.

Η κύρια κατοικία του ήταν το σημερινό Ζουμπούλειο Μέγαρο, όπου στη διαθήκη του παραχώρησε το οικοδόμημα στο δήμο Καλαμάτας για να στεγάζει κοινωφελείς δράσεις. Για ένα χρονικό διάστημα τη δεκαετία του 1950 στεγάσθηκε η “Εμπορική σχολή”, και σήμερα στεγάζεται με πολύ μεγάλη επιτυχία “Η Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας”.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό