Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Οιτύλου

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Οιτύλου. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στο όμορφο χωριό Οίτυλο ή κατά τον Στράβωνα Βοίτυλο. Το όνομά του το πήρε από το μυθικό ήρωα Οίτυλο που καταγόταν από το Άργος και ήταν γιός του Αμφιάνακτα. Επίσης το Οίτυλο αναφέρεται και στην Ιλιάδα από τον Όμηρο:

“οἵ τε Λάαν εἶχον ἠδ᾽ Οἴτυλον ἀμφενέμοντο, τῶν οἱ ἀδελφεὸς ἦρχε βοὴν ἀγαθὸς Μενέλαος ἑξήκοντα νεῶν· ἀπάτερθε δὲ θωρήσσοντο· ἐν δ᾽ αὐτὸς κίεν ᾗσι προθυμίῃσι πεποιθὼς ὀτρύνων πόλεμον δέ· μάλιστα δὲ ἵετο θυμῷ και αυτοί που είχαν το Λάα και ζούσαν στην Οίτυλο, σ᾿ αυτών τα εξήντα καράβια αρχηγός ήταν ο αδελφός του, ο βροντόφωνος Μενέλαος. Αυτοί οπλίζονταν χωριστά᾿ και αναμεσά τους πήγαινε ο ίδιος έχοντας πίστη στο ζήλο του, ξεσηκώνοντας τους για πόλεμο· και πάρα πολύ λαχταρούσε.”

Στην παραλία του, από ευρήματα που έχουν βρεθεί εκτιμάται πως υπήρχε ναός του Σεράπιδος. Πολλές επιφανείς οικογένειες κατοίκησαν στο Οίτυλο, που είχαν μεγάλη δραστηριότητα στα δρώμενα του Ελληνικού έθνους. Το 1770, εδώ αγκυροβόλησε ο Ναύαρχος του Ρωσικού Στόλου, Θεόδωρος Ορλώφ, που μαζί με τους Μανιάτες ξεκίνησαν την επανάσταση τα (Ορλωφικά). Στη Μονή Ντεκούλου ή Δεκούλου υπογράφηκε η σχετική συμφωνία, μεταξύ αδελφών Ορλώφ και Μανιατών. Είναι κτισμένο αμφιθεατρικά με θέα στον κόλπο.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό