Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Σταδίου

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Σταδίου. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Η εν λόγω ονομασία εδόθη στη συγκεκριμένη οδό βάση του σχεδίου πόλης του 1905, λόγω του ότι καταλήγει στο στάδιο του Μεσσηνιακού. Σήμερα αναφέρεται ως (Γήπεδο Μεσσηνιακού ). Το σημερινό στάδιο – γήπεδο του Μεσσηνιακού δεν είχε την αυτή μορφή εξ΄αρχής, έγινε σταδιακά. Σε πρώτο χρόνο στις αρχές του 20ου αιώνα, ο δήμος παραχώρησε μία έκταση για να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει ο ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΣΑΚΟΥ (Γ.Σ.Μ.) όπου η ίδρυση του ξεκινά από το 1888.

Και σε δεύτερο χρόνο, στα τέλη της δεκαετίας του 1930 λόγω τον αυξημένων αναγκών του συλλόγου με νέα αθλήματα, αγοράσθηκε οικοπεδική έκταση από ιδιώτη και έτσι πήρε την σημερινή του μετρική έκταση. Το στάδιο στα πρώτα του χρόνια χρησιμοποιείτο μόνο για αγωνίσματα στίβου καθώς τον Γ. Σ. Μεσσηνιακού απάρτιζαν μόνο αθλητές που αγωνίζονταν στον στίβο. Στεγασμένος χώρος εκγύμνασης για τους αθλητές φτιάχτηκε από τον σύλλογο την δεκαετία του 1930, ένα πρωτοποριακό έργο για τα χρόνια εκείνα.Ο Μεσσηνιακός από το 1967, δημιούργησεκαι ερασιτεχνικό ποδοσφαιρικό τμήματα.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό