Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Φαρών

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Φαρών. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη εις ανάμνηση της πόλης των αρχαίων Φαρές, ή Φαραί. Την πόλη Φαρές για πρώτη φορά την ακούμε στην ραψωδία της Ιλιάδας από τον Όμηρο και την αναφέρει επίσης και ως Φηραί ή Φηρή. Από τον Ξενοφών αναφέρεται Φεραί.Η Φαρές ήταν η ομηρική πόλη της Μεσσηνίας στην θέση περίπου της σημερινής Καλαμάτας. Ιδρυτής της πόλης αναφέρεται ο ημίθεος Φάρις, γιος του Ερμή και της Φιλοδάμειας. Στην Ιλιάδα βλέπουμε οι Φαρές να αναφέρονται ως μία από τις επτά πόλεις που προσφέρει ο Αγαμέμνων στον Αχιλλέα, για να κατευνάσει τον θυμό του και επίσης θα λάμβανε ως σύζυγο του μία από τις τρεις θυγατέρες του.

Τον 8ο αιώνα π.Χ. η πόλη είναι στην κυριαρχία των Σπαρτιατών όπου την κράτησαν μέχρι το 369 π.Χ. Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου οι Φαραί ή Φαρές θα λεηλατηθούν από τον Κόνων στρατηγό της Αθηναϊκής δημοκρατίας. Αργότερα ο Επαμεινώνδας ελευθερώνει την πόλη και την επιστρέφει στην κυριαρχία των Μεσσηνίων πολιτών. Ο Στράβων στα Γεωγραφικά μας δίνει ένα πρώτο στίγμα για τις Φαρές ότι ήταν στις εκβολές του Νέδοντα και μακριά απ’ την θάλασσα 5 στάδια. Ο Παυσανίας στα Μεσσηνιακά μας δίνει ένα δεύτερο στίγμα για το που βρίσκονταν οι Φαρές, 6 στάδια μακριά από την θάλασσα περίπου 1 Km, μακριά. Σήμερα, μετά από τόσους αιώνες, τα φερτά υλικά από τους χείμαρρους και τα ρέματα, έχουν εξαφανίσει κάθε ίχνος (στίγμα) της αρχαίας πόλης των Φαρών.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό