Ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία: Οδός Μορέως

Δρόμοι της Καλαμάτας που τους διασχίζουμε καθημερινά. Έχουμε αναρωτηθεί πότε όμως που οφείλουν το όνομα τους; Σε αυτή τη σειρά δημοσιεύσεων θα επιχειρήσουμε να αποτυπώσουμε σε μεγάλο ποσοστό τον χάρτη των οδών της πόλης, ερμηνεύοντας τα ονόματα τους, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι εύκολο και σαφές να εξηγηθούν αλλά σε άλλες είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπερδεμένη η ερμηνεία τους.

Ακόμη και σε επίσημα έγγραφα του Δήμου δεν διευκρινίζεται επακριβώς η προέλευση της ονοματοδοσίας ορισμένων δρόμων. Επίσης, ορισμένοι δρόμοι έχουν αλλάξει όνομα στο πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο παραμένει άγνωστο στους περισσότερους από εμάς. Τέλος, είναι σύνηθες το φαινόμενο ένας δρόμος να έχει ένα όνομα το οποίο να παραπέμπει σε πολλά πρόσωπα ή γεγονότα, ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλαπλές ερμηνείες για την ονοματοδοσία του.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για την οδό Μορέως. Ακολουθεί, λοιπόν, η προέλευση του ονόματος του εν λόγω δρόμου:

Αφιερωμένη στο Μοριά ή Μορέα. Δηλαδή στην σημερινή Πελοπόννησο. Ονομάσθηκε Μοριάς, κατά τον 12ο αιώνα λόγο των πολλών δέντρων μουριάς που καλλιεργούσαν επειδή οι κάτοικοι ασχολούνταν κυρίως με την σηροτροφία (μεταξουργία) και ως γνωστόν η τροφή του μεταξοσκώληκα είναι τα φύλα της μουριάς.

Ο Μοριάς – Πελοπόννησος δικαίως βάση της ιστορία της μπορεί να χαρακτηρισθεί παγκόσμια κοιτίδα του πολιτισμού. Την Πελοπόννησο την βλέπουμε να αναφέρεται στους μύθους του Ηρακλή, του Θησέα, του Βελλεροφόντη και όχι μόνο. Επίσης αναφέρεται στα Ομηρικά έπη, ακόμα να μην ξεχνάμε ότι στην Πελοπόννησο αναπτύχθηκαν μεγάλη πολιτισμοί ο Αχαϊκός, ο Μυκηναϊκός και ο Δωρικός.

Στο βάθος του χρόνου χάνουμε την ιστορία πολλών πόλεων της Πελοποννήσου όπως το Άργος, την Κόρινθος, την Σπάρτη κλπ. Η αρχαία Ολυμπία με τους Ολυμπιακούς, η Επίδαυρος. Από τους εφτά σοφούς της αρχαιότητας δύο ήταν από την Πελοπόννησο ο Χίλων ο Λακεδαιμόνιος και Περίανδρος ο Κορίνθιος. Αλλά και στα χρόνια της Ελληνικής επανάστασης του 1821 έβγαλε από τα σπλάχνα της μεγάλες μορφές ηρώων. Επίσης και στα γράμματα και τον πολιτισμό όπως Κωστής Παλαμάς, Άγγελος Τερζάκης, Νικόλαος Πολίτης, Μαρία Πολύδουρη, Γίαννης Ρίτσος κλπ. Αυτά τα ελάχιστα για την παγκόσμια κοιτίδα της ιστορίας και του πολιτισμού την Πελοπόννησο – Μοριά ή Μορέα.

Η ονοματοθεσία ορίζεται με την απόφαση 458/1939 του Δήμου.

Δείτε τον δρόμο στον χάρτη

Ευχαριστούμε τον Βασίλη Χρυσαΐδη για τις πληροφορίες.

Δείτε επίσης:

Ελλαδικό